Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Haberler arrow Balkan Savaşı ve Şükrü Paşa Anıtı
Balkan Savaşı ve Şükrü Paşa Anıtı

Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşı

Balkan Savaşı sırasında Edirne'yi kahramanca savunan Şükrü Paşa ve Balkan Savaşı şehitleri anısına, savunma mevzilerinden biri olan Kıyık Tabya'da inşa edilmiştir. Kentin en yüksek yerinde bulunan Kıyık Tabya'da 28 Kasım 2000 tarihinde açılan Balkan Savaşı Müzesi, 14 bölüm ve 23 bonetten oluşmaktadır.

Image

Edirne halkı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağışlanan silah, belge ve mühimmatın sergilendiği 4 adet sergi vitrini, 2 top,1 adet yemek dağıtım arabası, harita, resim, bilgi notlarının bulunduğu 118 pano, 28 konu mankeni ve seslendirme sistemiyle dönemin atmosferi canlandırılmaktadır. Şükrü Paşa,1857'de Erzurum'da doğmuştur. Öğrenimine Erzincan Askeri Lisesi'nde başlamış; İstanbul'dan topçu teğmen olarak mezun olmuş;Almanya'da dört yıl askeri eğitim görmüştür. Almanca, İngilizce ve Fransızca bilen Şükrü Paşa, Harbiye ve Darüşşafaka okullarında balistik ve matematik öğretmenliği yapmıştır.

Image

Edirne'ye topçu komutanı olarak tayin edilmiş ve tuğgenerallikten orgeneralliğe kadar askeri hizmetini burada geçirmiştir. 1908,İkinci Meşrutiyet ilanında, İstanbul'a gelmiş ve değişik askeri görevlerde bulunmuştur. Balkan Savaşı çıkınca, Edirne Müstahkem Mevkii Komutanlığı'na tayin edilmiş ve kendisine verilen yazılı emirle Edirne'nin kuşatılması durumunda, bu kaleyi iki ay savunması istenmiştir. Şükrü Paşa, bu ünlü ve şanlı savunmayı, beş ay sürdürmüştür. Ancak 26 Mart 1913 günü teslim olmak zorunda kalmış.

Image

"Düşman, hatları geçtikten sonra ölürsem, kendimi şehit kabul etmiyorum.

Beni mezara koymayın!.. Etimi, itler ve kuşlar, çeke çeke yesinler...

Fakat müdafaa hattımız, bozulmadan şehit olursam;

kefenim, lifim ve sabunum çantamdadır. Beni bu mahale gömeceksiniz....

Ve gelen nesiller, üzerime bir abide dikeceklerdir !..."

Eserlerden bazıları

Yeniden başkanlığı seçilen Başkanımız R

Müzik Kutusu

Error:
Adobe Flash Player needed.