Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Tarihçe arrow Edirne Hakkında Genel Bilgi
Edirne Hakkında Genel Bilgi

Edirne  camileri  dini kompleksleri  köprüleri  eski pazar yerleri  kervansarayları ve saraylarıyla yaşayan bir müzedir.
Edirne  Marmara Bölgesinin Trakya kısmında yer alır. Güneyinde Ege denizi  kuzeyde Bulgaristan  batıda Yunanistan doğuda Tekirdağ  Kırklareli ve Çanakkale ileri ile çevrilidir. Yüzölçümü 6.276 km² olan Edirnenin  deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 41 metredir. Edirne  idari olarak  biri merkez ilçe olmak üzere 8 ilçe ve 248 köyden oluşmaktadır. Edirne ili  Trakya Yarımadasında; kuzeyde Istranca Dağları  güneyinde Koru Dağları ve Ege Denizi-Saroz Körfezi batısında Meriç Nehri ve Meriç Ovası  doğusunda da Ergene Ovasını içine almakta olup  il topraklarının % 80 tarıma elverişlidir.M.Ö 5. Yüzyılda ilk kent
Trak Soylarından olan Odris''ler tarafından MÖ. 5.Yüzyılda ilk defa kent olarak kurulan ve zaman içinde değişik milletler tarafından değişik isimler verilen kentimizin adı I.Murat zamanında Edirne olarak kalmıştır. Edirne  Milattan sonra ikinci ve üçüncü yüzyıllarda askeri  ticari ve tarımsal bakımdan çok önemli bir kent görünümündeydi. Bu durumu günümüzde de sürdürmektedir. 1361 yılında I.Murat tarafından fethedilen ve ebedi Türk yurdu olan Edirne  konumu nedeniyle İstanbul''un alınışına kadar (92) yıl boyunca Osmanlı Devletinin başkenti olmuştur. Edirne''de eski çağdan itibaren sanat eserleri yapılmıştır. Bu eserlerin en eskisi Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılan Edirne Kalesinden günümüze kalan sur ve burç duvarlarıdır. Ayrıca  Edirne''de Osmanlı Mimarisinin de çok değerli örnekleri mevcuttur. Selimiye Camii bunların en ünlüsüdür.

İLÇELER
Edirne ilinin ilçeleri; Enez  Havsa  İpsala  Keşan  Lalapaşa  Meriç  Süloğlu ve Uzunköprü'dür.
Enez : Enez ilçesi güzel sahil şehirlerimizdendir. Ege Denizinin kuzey kıyısında bulunan ilçe Keşan ve İpsala ilçeleri ile komşudur. Yarımada üzerine kurulan ilçede bulunan plajlar yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanlarındandır. Saros körfezinde bulunan plaj ve tesisler ilçe turizmine büyük gelir sağlamaktadır.
İlçede her yıl Temmuz ayında düzenlenen av ve balık festivaline komşu ülkelerden talep oldukça çoktur. Meriç deltasında bulunan kuş türleri dikkatleri üzerine çekecek kadar çok çeşitlidir.

Havsa : Havsa  Edirne'nin kuzey yarısında ve Lalapaşa yaylası üzerindedir. Havsa'ya Hafsa Hatun bir han  Sadrazam Sokollu Mehmet Paşa bir külliye ve zamanın defterdarı (Maliye Bakanı) bir cami yaptırmıştır. Çok işlevli yapı topluluğu olan külliye  Mimar Sinan'ın eseridir.

İpsala : İpsala  Edirne'nin güney yarısında yer alır; Yunanistan'a komşu olan ilçemizde bulunan İpsala sınır kapısı karayolu taşımacılığının önemli uğrak yerlerindendir.İlçede bulunan tek kubbeli ve tek minareli Alaca Mustafa Paşa Camii Osmanlı eserlerindendir. Av mesiminde avcıların uğrak yeri olan ilçede ayrıca her yıl Kel Aliço yağlı güreşleri yapılmaktadır..

Keşan : İlçe  Edirne'nin güney yarısındadır. Tarihsel değer taşıyan yapıları  Hersekzade Ahmet Paşa Cami ile İbrice-Keşan kervan yolu üstündeki üç taş köprüdür. Uzunkum adlı alçak kıyı  deniz turizmi bakımından elverişlidir. Düzgün yolları ve turistik işletme belgeli konaklama yerleri bulunan ilçe  Edirne'nin turistik yerlerindendir. İlçenin iç turizm bakımından önemli olayı  panayırı ile Hıdırellez'de yapılan dallık adlı bahar şenliğidir.

Lalapaşa : İlçe Edirne'nin kuzey yarısındadır. İlçedeki en önemli tarihsel eserler  taş devrinden kalma türbe ve tapınaklardır. Bu türbelere  Tablataş  Kapaklıkaya  Perikızı Evi (dolmen) denir. Tapınma yerleri ise Ulutaş (menhir) adını taşır. Bunlar  dünyada benzeri az bulunan eserlerdir. Sinanköy'deki kale ören durumundadır.

Meriç : İlçe  Edirne'nin orta kısmında ve Lalapaşa Yaylasının güney batı köşesindedir. İç turizm bakımından önemli olayları  Beyköy dallığı ve Mayalar adıyla anılan ilkbahar şenlikleridir. İlçenin başlıca geçim kaynağını ilçede bulunan pirinç fabrikaları oluşturmaktadır.

Süloğlu : Edirne'nin kuzey yarısında ve Lalapaşa Yaylası üstündedir. Baraj gölü çevresi bir piknik yeri olarak ilgi çeker.

Uzunköprü : İlçe Edirne' nin orta kısmında ve Trakya Yontukdüzü üstündedir. En ünlü tarihi yapısı  Mimar Muslihiddin'in eseri olan Ergene Köprüsüdür. Uzunluğu 1200 metreyi  kemer sayısı 170'i geçer. Diğer önemli yapılar  II. Murat Külliyesi'nin tek minareli ve çatılı Muradiye Camii  II. Bayezit zamanında Mimar Hayreddin'in yaptığı Halise Hatun Camii  külliyenin bir vakfı olan Çifte Hamam  köprüye eklenmiş çeşmelerdir. Köprünün kentten yana ucuna  İkinci Meşrutiyet döneminde eklenen  Hürriyet Çeşmesi adıyla anılır. Daha eski öteki tarihi çeşmeler Gazi Mahmut (Belediye parkı)  Halise Hatun (Hacı İbrahim Ağa ya da Tosbağacı) çeşmeleriyle Telli Çeşme'dir. Önemli iç turizm olayları  Bülbül Deresi'nde yapılan Dallık adlı bahar şenliği  av partileri ve panayırdır.