Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Sosyal ve Kültürel Yapı arrow Odalar'Borsalarn ve Birlikler
Odalar'Borsalarn ve Birlikler

Odalar, Borsalar ve Birlikler

Osmanlı döneminden beri Edirne'de mesleki örgütlenmeler sonucu oluşan odalar ve borsalar ticaret hayatında önemli görevler üstlenmiştir. Günümüzde bu görev ETSO (Edirne Ticaret ve Sanayi Odası) ile tarım borsası tarafından sürdürülmektedir.

ETSO (Edirne Ticaret ve Sanayi Odası)

Yüzyıllardır ana ulaşım yolları üzerinde bulunan Edirne, çeşitli dönemlerde canlı ticari ilişkilere sahne oldu. Ancak Osmanlı İmparatorluğunun çöküş dönemiyle birlikte felaketler, savaşlar ve istilalarla nüfusu azalan kentte ticaret hayatı da neredeyse bitme noktasına getirmişti.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Cumhuriyetten önce kurulmuş, Cumhuriyetten sonra gerçekleştirilen yeni düzenlemelerle Edirne'nin ekonomik hayatında önemli işlevler üstlenmiştir.

Cumhuriyetle birlikte yeniden eski parlak günlerine dönmeye çalışan Edirne'de, gerek devlet gerekse özel sektör yatırımları sayesinde ekonomik ilişkilerde gelişmiş ve yeniden yapılanmıştır. Edirne'nin ticaret potansiyeli, Ulaştırma Bakanlığı'nın tır taşımacılığında geçiş belgesi işlemlerini ETSO'ya vermesiyle daha da gelişmiş ve odanın rolü ilin ekonomik tablosunda artmıştır.

ETSO, üyelerine yeni kanun ve vergi hükümlerini aktarmak ve bilgilendirmek amacıyla, kurs ve eğitim programları düzenlemekte, tüccar ve sanayiciye hizmet vermektedir. Bugün ETSO'nun 15 meslek grubuna dağılmış 2949 kayıtlı üyesi bulunmaktadır. Yönetim Kurulu Başkanı Ümit MIHLAYANLAR

Edirne Ticaret Odası Tarihi

Batı ülkelerinde ticaret odalarının kuruluşu,1700'lü yıllara kadar uzanmaktadır. Batının bu tarihlerde başlattığı bu tür örgütün eşideğeri olarak Türklerde; Ahilik ,Loca ve esnaf örgütleri yer almaktadır.
Yurdumuzda ise, bu tür örgütlenme 1876 tarihine kadar uzanmaktadır. Sonraları 1923 tarihli bir kararname ile Meclis-i Ticaret ve Ziraat adlı meclislerin kent ve kasabalarda kurulmasına geçilmiştir. Ticaret Nezareti'nin (bakanlığın) aldığı karar göre birinci derecede Selanik, İzmir, Suriye, Halep, Bağdat vilayetlerinde ve ikinci derecede olmak üzere Trabzon, Adana, Ankara, Edirne, Hadarendigar,Erzurum vilayetlerinde birer ticaret odası kurulması bildirilmiştir.

03/01/1894 Edirne Salnamesi Merkez Vilayet Ticaret ve Ziraat Sanaat Odası Heyeti

Salih Bey Reis
Vasilaki Efendi Reis-i sani
Mehmet Efendi Aza
Emin Efendi Aza
Yani Bekani Efendi Aza
Delikano Efendi Aza
Sokiyas Efendi Aza
Kevork Efendi Aza
Avram Azarya Efendi Aza
Aleksandr Efendi Aza
Moiz Papo Efendi Aza
Yuda Efendi Katip

Ticaret ve Sanayi Odaları

Edirne ili Merkez ilçesi, Keşan ve Uzunköprü ilçelerinde Ticaret ve Sanayi Odası bulunmaktadır. Edirne ilinde bulunan toplam üç adet odaya 6.055 kayıtlı üye bulunmaktadır. Odaya kayıtlı üyelerin 2000 yılı ihracat rakamı yaklaşık olarak 35 milyon $'dır.

Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'nün 2001 yılı verilerine göre Edirne ilinde 139 adet sanayi işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerden 85 adedi gıda sanayi işletmesi olup, bu işletmelerin 31 adedi çeltik işleme fabrikasıdır. Balaj ve kağıt işletmesi ve 2 adet de diğer konularda faaliyet gösteren fabrika bulunmaktadır.

Edirne ilinde toplam 1.752 şirket mevcut olup, bunların 98'i kolektif şirket, 135'i anonim şirket, 1.519'u limitet şirkettir. Merkez, İpsala, Keşan ve Uzunköprü ilçelerinde toplam (4) adet Ticaret Borsası faaliyet göstermektedir. Edirne ilindeki Ticaret Borsalarına 1999 Yılı sonu itibariyle 620 gerçek ve 346 tüzel kişi olmak üzere toplam 966 üye kayıtlı bulunmaktadır.

Borsalar

Edirne ilinde Merkez, Uzunköprü, Keşan ve İpsala ilçelerinde toplam 4 adet Ticaret Borsası faaliyet göstermektedir. Ticaret Borsalarına 2000 yılı sonu itibariyle 584 gerçek ve 388 tüzel kişi olmak üzere toplam 972 kayıtlı üye bulunmaktadır. Ticaret Borsalarının genel muamele hacimleri 2000 yılı sonu itibariyle toplam 243.324.406.109.717 TL. olarak gerçekleşmiştir.

Ticaret ve Sanayi Odaları Üye Sayısı ve İhracatMiktarı (2000 yılı)
Oda Adı Üye Sayısı İhracat (USD)
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası 2841 35.196.002
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası 1915 120.000
Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası 1299 84.000
Toplam 6055 35.400.002

ETB (Edirne Ticaret Borsası)
Edirne Ticaret Borsası, Kasım, Mehmet, Kamil Uncular ile Türk Hava Kurumu Başkanı Sami Özçubukçu'nun girişimiyle 1924'te kurulmuş, ancak 1926'da faaliyete geçebilmiştir. 1976 yılından itibaren Zindanaltı Cumhuriyet Caddesi'ndeki kendi bina ve tesislerinde hizmete devam etmektedir. Merkez Borsa binasında hububat, yağlı tohumlar ve kabak çekirdeği alım-satımlan yapılmaktadır. 1991 yılında yapımı tamamlanan ilave tesislerde canlı hayvan ve süpürge alım-satımları, günümüz borsacılık i içerisinde sürdürülmektedir.
Çalışma alanı ve üye sayısı:
Edirne Ticaret Borsası'nın çalışma alanı il sınırıdır. Uzunköprü, Keşan ve İpsala'da müstakil ticaret borsası olduğu için bu ilçeler Edime TicdreL Borsası içinde yer almaz. Gerçek ve tüzel kayıtlı üye sayısı Mayıs 2001 itibariyle 464'e ulaşmıştır. Üyelerin yaklaşık % 60 'ı faal olarak ticarete devam etmektedir.
İşlem Hacmi:
Edirne Ticaret Borsası kotasyonuna dahil zirai ve hayvansal ürünlerin fiyatları, Borsada fiilen gerçekleştirilen açık artırmalar sonucunda belirlenmektedir. Bölgemizde ağırlıklı ve münavebeli olarak ekilmekte olan buğday ve ayçiçeğinden sonra, borsada işlem gören diğer maddeler; nebati ve ham yağlar, canlı hayvan, süpürge teli, kabak çekirdeği, çeltik, ham deri ve yapaktır.
Edirne Ticaret Odası'nın yıllara göre işlem hacmi şöyledir.
1997-39.462
1998-86.712
1999-115. 386,
2000-154.492 milyar TL
YÖNETİM KURULU BAŞKANI Mustafa YARDIMCI

Trakya Birlik
Kısa adı Trakya Birlik olan Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği 1966 yılında Edirne, Babaeski, ve Lüleburgaz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatiflerinin bir araya gelmesiyle kuruldu. Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgelerinde 48 kooperatifi ile Türk tarım ve sanayiine hizmet veren Trakya Birlik'in 109 bin kayıtlı ortağı bulunuyor.
Ortaklarının tarımsal girdi ihtiyaçlarını zamanında, ucuz ve kredili olarak temin eden Trakya Birlik, her yıl ortalama 50 bin ton gübre, 500 bin kg ayçiçek tohumu, 120 bin kg zirai ilaç, 120 bin ton fenni yem ile çeşitli mamullerin dağıtımını peşin ve kredili olarak yapmaktadır .
Trakya Birlik'e bağlı 48 kooperatif bünyesinde bulunan 136 alım merkezi kanalıyla üreticilerden alınan ayçiçeği, Entegre Tesisleri ve Karacabey Yağ Fabrikası'nda işlenerek yağ üretilmekte, bayiler ve Trakya Birlik Kooperatifleri satış noktaları aracılığıyla tüketiciye sunulmaktadır.
"Üreticiye ve Tüketiciye Hizmet" prensibiyle gerçekleştirdiği hizmetleriyle üretim ve tüketim dengelerinin sağlanmasında aktif rol oynayan Trakya Birlik yıllık 50 bin ton rafine ayçiçek yağı, 20 bin tonun üzerinde margarin satışını gerçekleştirmektedir.
TS-EN, ISO 9002 kalite belgesine sahip Trakya Birlik mamulleri;
Biryağ-Rafine Vinterize Ayçiçek Yağı