Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Sosyal ve Kültürel Yapı arrow Enerji ve Madencilik
Enerji ve Madencilik

Edirne, zengin kömür ve kireç taşı kaynakları ile kent ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır.

Enerji

Edirne ilinde tüm tesis ve konutlarda elektrik enerjisi kullanılmakta olup enerji dağılımı tabloda verilmiştir. Edirne ilinde kullanılan elektrik enerjisine ait rakamlar incelendiğinde toplam tüketilen enerjinin % 50'si sanayi tesislerinde kullanıldığı açıkça görülmektedir.
Edirne İli 1998 Yılı Elektrik Enerjisi Tüketimi
Sektör Adı Sektörde tüketilen Miktar (kW/saat)
Resm Daire 29.476.999
Belediye 13.964.065
Kit 9.077.565
Sanayi 305.995.758
Ticarethane 38.985.039
Mesken 127.739.131
Şantiye 13.968.548
Tarımsal Sulama 36.434.139
Genel Aydınlatma 26.750.000

Madencilik

Edirne ilinde 153 milyon ton rezervi bulunan kaliteli bentonit kaynakları Enez ilçesi yakınlarında bulunmaktadır. Bunun yanında ilde çimento hammaddesi olarak kullanılan kireç taşı Lalapaşa ilçesi yakınlarında bulunmaktadır. Toplam rezerv 72.750.000 ton olarak tahmin edilmektedir. Ayrıca yine Lalapaşa ilçesi yakınlarında fosfat ve florit kaynakları bulunmaktadır. Edirne ilinde işletilmeyen altın ve gümüş kaynakları bulunmaktadır.

Bunun yanında ilin en önemli kaynakları toplam 40 milyon ton linyit rezervidir. Bu rezervler ağırlıklı olarak Uzunköprü ve Keşan ilçeleri civarında bulunmaktadır.

Merkez, Keşan, Enez ilçelerinden çıkarılan kömür kapalı işletmeler ile çıkarılmakta, Uzunköprü ilçesinde ise bu işletmelerin % 6O'ı açık işletme, % 4O'ı ise kapalı işletme durumundadır.
Açık işletmede kömür rezervinin olduğu bölgede büyük iş makineleri ile kömür tabakasının üzerindeki tüm nebati toprak sıyrılıp yine aynı yörede başka bir bölüme taşınmaktadır.

Edirne ili dahilinde çıkartılan kömürün % 35'i sanayi tesislerinde ve meskenlerde yakacak olarak tüketilmektedir. Geri kalan % 6'lık kısmı ise Pınarhisar Çimento Fabrikası, Akçimento Büyükçekmece Fabrikası ve diğer illerde ısınma amaçlı enerji olarak kullanılmaktadır. Bu kömürlerin nakli karayolu taşımacılığı ile yapılmaktadır.

Edirne ilinde ekonomik önemi olan ve işletilen başlıca maden linyittir. İlde 35 adet arama ruhsatlı, 32 adet işletme ruhsatlı, 4 adet işletme imtiyazlı maden sahası bulunmaktadır. İlde maden kömürü, gümüş, fosfat, bakır, bizmut, altın, fulu-orit, kuvars, kuvars kumu ve kristalleri, mermer, traverter, alüminyum, kuvarsit, fosfor tuzu, bentonit gibi madenler bulunmaktadır.

Linyit rezervi Demirhanlı'da 75 milyon ton, Keşan'da 5 milyon ton, Meriç Karayusuflu'da 10 milyon ton, Uzunköprü Harmanlı'da 14,5 milyon ton, Enez Çavuşköy'de 1,5 milyon ton olmak üzere toplam 106 milyon tondur. İlde çıkarılan linyit kömürleri genellikle ilin ihtiyacını karşılamaktadır.
Edirne İli Maden ve Kömürü Rezervleri
İlçe Adı Rezerv (ton) Isıl Değer (ortalama)
(Kcal/Kg)
Uzunköprü 5606108 4300