Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Coğrafi Yapı arrow Edirne nin suları
Edirne nin suları
Edirne'nin suları

Edirne'yi dört bir yandan saran akarsular, tarım alanlarının verimliliğinden mesire alanlarının çeşitliliğine kadar coğrafi anlamda eşi görülmemiş bir zenginlik sunarken, aynı zamanda görsel bir ziyafeti de beraberinde getirir.

Meriç Nehri

Meriç nehri, Bulgaristan'da Rodop dağları üzerinde, Rila tepesi'nden doğmaktadır. Kısa sürede genişleyen Meriç nehri, Bulgaristan'da da sırası ile Pazarcık, Filibe, Dimitrovgat, Mustafa Paşa gibi önemli yerleşim ve sanayi bölgelerinin içinden geçer.

Meriç nehri, Bulgaristan'da yaklasık 200 kilometre yol kat ederek, Edirne yakınlarında, Karaağaç istasyonunun kuzeyinde kalan Maraş köprüsü'nde Türk topraklarına girer.

Meriç nehri, Edirne yakınında önce Arda ile sonra da Tunca nehri ile birleşir. Edirne’den sonra güney istikametinde akar ve Dimetoka yakınında Yunanistan’dan gelen Kopkino nehrini alır, bir müddet güney-batı istikametinde ilerledikten sonra tekrar güneye döner. Balabancık köyü civarında Ergene ile birleşir. Burdan itibaren daha çok kıvrımlar yaparak güney-batıya doğru akar ve Enez ilçesinden Ege denizine dökülür.

Türkiye-Yunanistan hududu boyunca 185 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. Derinliği 60 santimetre ile 520 santimetre arasında değişir, Arda ve Tunca’nın birleştiği yerde derinlik artar. Arazi sulanmasında ve balığından faydalanılır.

Arda Nehri

Pazarkule hudut kapısından Edirne iline giren Arda ırmağı, 1 kilometre sonra Ardakule mevkiinde Meriç nehri ile birleşir ve Meriç ismi altında doğuya doğru akarak ileride Tunca’yı da içine alır. Güneye doğru yer değiştirir.

Arda Nehri'nin derinliği 10 santimetre ile 3 metre arasında değişir. Arda Nehri'nin çok az bir kısmı Türkiye sınırları içinde olduğu için, faydası da sınırlıdır.

Tunca Nehri

Tunca nehri, Edirne’nin kuzeyinde, Uzunbayır mevkiindeki il sınırına ve Türkiye topraklarına girer.

Suakacağı köyüne kadar sınır çizerek, güneye doğru akar. Tunca Nehri, Edirne’nin Kirişhane mevkiinde Meriç’le birleşir. Meriç adı altında Enez’e doğru akar. Yaklaşık olarak boyu 48 kilometre'dir. Derinliği 82 santimetre ile 540 santimetre arasında değişir. Saniyede 31 metreküp su taşır. Yatağı az eğilimli olduğundan ovaların sulanmasını kolaylaştırır.

Ergene Nehri

Meriç nehrinin bir kolu olan Ergene, Tekirdağ’a bağlı Saray ilçesinin kuzeyini kaplayan Istıranca dağlarındaki Karatepe’den çıkar. Geniş bir yay çizer. Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçesinden geçerek Edirne topraklarına girer. Uzunköprü’den geçerek Balabancık köyü yakınında Meriç nehri ile birleşir.

Uzunköprü, Meriç ve İpsala topraklarının bir bölümünü sular, ilkbahar ve kış aylarında suları taşan Ergene ırmağının suları yazın azalır. Saniyede 47 metreküp su taşır.

Dereler

Edirne’nin önemli dereleri arasında Pravadi, Süloğlu, Basamaklar, Keşan ve Büyükdoğanca deresi gibi ünlü dereler yer alır. Bu dereler tarımsal arazinin sulanmasında kullanılır.

Tablo 2: Başlıca Akarsular
Akarsuyun