Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Coğrafi Yapı arrow Akarsular
Akarsular

Edirne Barajları

Edirne içinde barajlar daha çok tarımsal faaliyetlere destek vermek için kurulmakla beraber eş zamanlı olarak çevre yerleşimlerin de içme suyu ihtiyacını karşılamaktadır.

Altınyazı Barajı

Uzunköprü
’nün Altınyazı ilçesinde, Basamaklar akarsuyu üzerinde 1965-1970 yılları arasında sulama ve taşkından korunma amacıyla, kurulmuştur. Yapılan baraj, toprak dolgu tipindedir. Yüksekliği, 21,5 metre ve sulama alanı 7.730 hektardır. Normal su kotunda göl hacmi 30,8 hektometreküp, gövde hacmi 524 hektometreküp, kapladığı alan bakımından ise göl hacmi 4,2 kilometrekare'dir.

Kadıköy Barajı

Kadıköy sınırları içinde, Derbent akarsuyu üzerinde 1967-1973 yılları arasında sulama, taşkınlardan korunma ve içme suyu amaçlı kurulmuştur. Baraj toprak dolgu tipindedir. Gövde hacmi 648 hektometreküp, yüksekliği 31,4 metredir. Barajın göl hacmi 65,7 hektometreküp, göl alanı ise 6,2 kilometrekare'dir. Kadıköy barajı 4428 hektar sulama alanı kapasitesine sahiptir.

Alıç Regülatörü:

Basamak Deresi üzerinde kurulmuş yaklaşık 9 metre yüksekliğinde 900 metre uzunluğunda olan regülatörün topladığı sular, 12 kilometrelik kanalla Altınyazı Barajı
’na aktarılmaktadır.

Sultanköy Barajı

İpsala sınırları içerisinde, Manastır suyu üzerinde 1987-1996 yılları arasında sulama amaçlı yapılmıştır. Gövdesi toprak dolgu tipindedir. Sultanköy barajının gövde hacmi 1762 metreküp, yüksekliği 29 metredir. Normal su kotunda göl hacmi 26 hektometreküp, göl alanı ise 3,4 kilometrekare'dir. Sultanköy barajı bu özellikleri ile 7773 hektar alanı sulamaktadır.

Süloğlu Barajı

Süleoğlu ilçesinde aynı adla anılan akarsu üzerinde 1975-1981 yılları arasında, kaya dolgu tipinde hem sulama, hem taşkınlardan korunma hem de bölgenin içme suyunu karşılamak amacıyla yapılmıştır. Süleoğlu barajını yüksekliği 52 metre, gövde hacmi 1320 hektometreküp'tür. Normal su kotta barajın hacmi 33 hektometreküp olup, 2,9 kilometrekare göl alanı ile 3986 hektar sulama alanı kapasitesine sahiptir.